User Generated Content (UGC) is a project delivered for the competition for multi-storey family housing Casa Nova. The competition brief asked for multi-storey family housing at the location of a school building on the edge of the historical town centre of Delft. The project proposes to reuse the older parts of the school building, transforming them into large street access two-floor units with private gardens. On top of the existing building another two floors are added, which the future inhabitants would fill in themselves. These dwellings are delivered with only basic amenities: a bathroom, kitchen and a small bedroom.

Between the two older volumes a multifunctional building is inserted. Its ground floor is of a double height and can be used for commercial or communal activities organised by the inhabitants. The 3 floors above it are meant for parking, while their floor height allows their future transformation into dwellings or offices. The organisation of the volumes separates the plot into two semi-public courts. One is the place for children playgrounds, BBQs and cooled environment in the summer. The other is a vegetable garden oriented to the south.

download full text in pdf

facts
location: Delft, the Netherlands
status: 3rd prize competition 2009
site: plot 4.470m2, total built-up area 4.350m2
program: housing (21 units)
client: Stadsgewest Haaglanden
budget: n/a
team: Ljubo Georgiev

User Generated Content (UGC) is een project dat was ingediend voor de ideeënprijsvraag Casa Nova. De opgave was om een complex te ontwerpen van stedelijke familiewoningen dat een alternatief zou kunnen bieden aan de ‘urban sprawl’ van losstaande eengezinshuizen. Het project is gesitueerd op het terrein van een bestaand schoolgebouw aan de rand van het historisch centrum van Delft. Het concept is om het bestaande schoolgebouw te hergebruiken en deze te transformeren tot grote, straatgebonden, tweelaagse woningen met eigen tuin. Bovenop het bestaande gebouw worden twee lagen toegevoegd. Hier zijn galerij ontsloten huizen gesitueerd waarin alleen de noodzakelijke voorzieningen zoals een badkamer, keuken en slaapkamer zijn aangebracht. Deze woningen kunnen in een later stadium door de bewoners zelf worden ingevuld.

Tussen de twee bestaande schoolgebouwen wordt een nieuw, multifunctioneel gebouw toegevoegd. De begane grond van dit gebouw wordt gebruikt voor commerciële of bewonersactiviteiten. De drie verdiepingen daarboven zijn bestemd voor parkeren. De ruime verdiepingshoogte maakt het echter mogelijk om in de toekomst een andere bestemming, zoals woningen of kantoren, voor deze niveaus te vinden. De compositie van de gebouwen verdeelt de kavel in twee, semi-publieke hoven, waarvan er één wordt ingericht als speeltuin, BBQ-plek en een schaduwrijke zitplek tussen bomen. De andere bevat een moestuin met een zuidelijke oriëntatie.

informatie
locatie: Delft, Nederland
status: 3e prijs 2009
kavel: 4.470m2, totaal BVO 4.350m2
programma: woningbouw (21 huizen)
klant: Stadsgewest Haaglanden
budget: n/a
team: Ljubo Georgiev